_______________________________________________________

 

 

Mickalene Thomas

I am your sister
November 19, 2015 - January 16, 2016

 

Persbericht
__________________________________________________________

 tête-à-tête
Derrick Adams / LaToya Ruby Frazier
Deana Lawson / Zanele Muholi
Malick Sidibé / Xaviera Simmons
Lorna Simpson / Carrie Mae Weems

 

Galerie Nathalie Obadia is bijzonder verheugd om “I am your sister” aan te kondigen, de eerste solotentoonstelling van Mickalene Thomas in België. Eerder al, in 2014, organiseerde Galerie Nathalie Obadia de eerste tentoonstelling van deze Amerikaanse kunstenares in Frankrijk.

Mickalene Thomas, die zich als kunstenares op verschillende disciplines toelegt en ook actief is als regisseur, behoort tot het kruim van de hedendaagse kunstscene in de Verenigde Staten. In de Brusselse vestiging van de Galerie Nathalie Obadia brengt de kunstenares voor de gelegenheid een “dubbeltentoonstelling”: niet alleen presenteert ze een selectie van haar meest recente werken (schilderijen, foto’s en collages), ook heeft ze ervoor gekozen om werken van andere internationale kunstenaars te tonen, op basis van overeenkomsten die hen verenigen. Deze mix – een “tête-à-tête” om het met de woorden van Mickalene Thomas te zeggen – vormt een nieuwe stap in een traject dat de kunstenares in 2012 opstartte.


“I am your sister” laat Mickalene Thomas toe om haar onderzoek naar een van haar geliefkoosde thema’s voort te zetten: de vrouw, en in het bijzonder de zwarte vrouw. De manier waarop ze dit thema benadert, doet dikwijls kritische vragen rijzen over de geschiedenis van de klassieke schilderkunst, die geruime tijd de zwarte gemeenschap genegeerd en zelfs geridiculiseerd heeft. De titel van de tentoonstelling die in Brussel plaatsvindt, verwijst overigens naar een van de bekendste boeken van Audre Lorde (1934-1992), een sleutelfiguur in de zwarte Amerikaanse literatuur. De ondertitel van die bloemlezing, “Black Women Organizing Across Sexualities”, toont duidelijk de bekommernissen van de schrijfster – als zwarte lesbische vrouw. Deze aspecten van haar identiteit, die Audre Lorde met Mickalene Thomas deelt, vormen de basis van haar bundel, met teksten die geschreven zijn in een post-segregationistisch Amerika en die oproepen tot revolutie en verandering.

Niet alleen verwijst het artistieke universum van Mickalene Thomas naar thema’s zoals sociaal liberalisme en seksualiteit die men in het oeuvre van Audre Lorde terugvindt, ook refereert het rechtstreeks aan de periode vanaf de jaren 1950 tot heden – een periode die wat de Verenigde Staten betreft gekenmerkt wordt door de Black Power en de bevestiging van een Afro-Amerikaanse socioculturele werkelijkheid. Die realiteit werd al snel gecapteerd door de soul met zijn opvallende flamboyante en uitbundige esthetiek – een esthetiek die ook onmiddellijk herkenbaar is in de foto’s, collages en schilderijen van Mickalene Thomas. Centraal in huiselijke decors positioneert de kunstenares haar muzes; hun weelderige lichaam plaatst ze in een vintage omgeving, badend in glittersteentjes die door middel van verschillende technieken gemaakt zijn. Op intelligente wijze doet ze haar modellen poses aannemen die haar hedendaagse visie op de Amerikaanse vrouw tot uiting brengen, en roept ze zo ook het werk van enkele grote artistieke voorgangers op, gaande van Courbet tot Balthus, Manet en Matisse. Zelfs naar Ingres’ De grote odalisk verwijst ze in een portret van Shinique, een van haar muzes, wanneer die de bekende smachtende pose aanneemt (Shinique: Now I Know, 2015).


De schilderijen van Mickalene Thomas zijn het resultaat van een iconografisch onderzoek dat met een bijna archeologische ernst gevoerd is. Niet alleen heeft haar werk de invloed van belangrijke werken uit het impressionnisme en realisme ondergaan, ook leveren Afro-Amerikaanse cultmagazines uit de jaren zestig – Ebony, Black Tail– haar tal van motieven om mee aan de slag te gaan en te versnijden. Daar kan men ook de 18 volumes van The Practical Encyclopedia of Good Decorating and Home Improvement aan toevoegen, een echte bijbel voor interieurdecoratie die in 1971 in de Verenigde Staten verscheen.

In 2013 werkte ze haar interesse voor retro-interieurs uit in een driedimensionale ruimte: zo transformeerde ze het Baselse Volkshaus in een “artistieke bar” die de naam Better Days meekreeg. De installatie fungeerde als concertzaal voor verschillende muzikale performances tijdens de internationale beurs voor hedendaagse kunst in Basel (Art Basel, 11 tot 15 juni 2013). Mickalene Thomas nodigde er talrijke gasten uit die door hun interacties de installatie tot leven wekten. Dit bracht er de kunstenares ook toe om het idee van de gemeenschap verder te exploreren – een gemeenschap waarin kunstenaars, curatoren, musici en creatievelingen van alle slag uitgenodigd worden om met elkaar kennis te maken, van gedachten te wisselen, te dialogeren en hun persoonlijke ervaringen te delen.

Het is deze groepsidee die ook ten grondslag ligt aan de tête-à-tête die Mickalene Thomas presenteert in de Brusselse Galerie Nathalie Obadia. De idee voor een “tentoonstelling in een tentoonstelling” kwam oorspronkelijk tot stand in 2012, na een “Conversation: Among Friends” die georganiseerd werd door het MoMA en waaraan zowel Mickalene Thomas als kunstenaars Thomas et Clifford Owens, Derrick Adams en Xaviera Simmons deelnamen (de laatste twee kunstenaars maken ook deel uit van de tête-à-tête in Brussel). Deze vierde tête-à-tête presenteert werken van acht kunstenaars van Afrikaans of Afro-Amerikaanse origine, waarbij ieder zijn visie op het zwarte lichaam weergeeft.

Door middel van deze groepsaanpak benadrukt “I am your sister” sterk het belang van de zwarte identiteit en verhalen. De tentoonstelling weerspiegelt niet alleen de Amerikaanse geschiedenis en socioculturele ontwikkelingen, maar ook de ervaringen van de mensen, muzes, kunstenaars en vrienden die zich rond Mickalene Thomas verzameld hebben.

Parallel met de tentoonstelling organiseert het WIELS (Centrum voor Hedendaagse Kunsten in Brussel) op vrijdag 20 november om 19u een gesprek tussen Mickalene Thomas en de Franse kunsthistorica Elvan Zabunyan. In deze conversatie met Mickalene Thomas ligt de klemtoon op de verhouding tussen haar werken en de historische, politieke en culturele verwijzingen die de kunstenares oproept bij de ontwikkeling van haar beeldend oeuvre.
 
In 2016 wordt door de Aperture Foundation de nieuwste kunstenaarsmonografie MUSE – Mickalene Thomas: Photographs uitgegeven (New York, De Verenigde Staten).


-----------------------------------------

Mickalene Thomas werd in 1971 in New Jersey geboren. Ze woont en werkt in Brooklyn (New York).

Mickalene Thomas wordt algemeen erkend als een van de meest belangrijke multidisciplinaire kunstenaars op de huidige Amerikaanse kunstscene. Sinds 2003 nam ze deel aan talrijke nationale en internationale tentoonstellingen. Ze staat bekend om haar opvallende schilderijen die balanceren op de grens tussen figuratie en abstractie, en een mix bevatten van verwijzingen naar de kunstgeschiedenis, de politiek en de popcultuur. Haar oeuvre ontleent inspiratie aan haar uitvoerige studie van de kunstgeschiedenis en de klassieke portretkunst. Mickalene Thomas introduceert in haar werken een complexe notie van vrouwelijkheid, waarmee ze het traditionele begrip van schoonheid en esthetische weergave in vraag stelt.

Haar eerste solotentoonstelling vond plaats in 2012 in het Brooklyn Museum in New York en in het Santa Monica Museum of Art in Californië. Ze had recent solotentoonstellingen in het George Eastman House (New York), de École des Beaux-Arts in Monaco en de eerste Internationale Biënnale van Hedendaagse Kunst in Colombia. Ze nam ook deel aan een groot aantal groepstentoonstellingen, onder meer in het centrum voor hedendaagse kunst La Conservera in Ceutí (Spanje), de Corcoran Gallery of Art in Washington, het Hara Museum in Tokio en de Saatchi Gallery in Londen. Werken van haar maken deel uit van de permanente collecties van New Yorkse musea: het Museum of Modern Art, Brooklyn Museum, Solomon R. Guggenheim Museum en Whitney Museum of American Art; ook is haar werk opgenomen in onder andere de collectie van het Detroit Institute of Arts, het Hammer Museum in Los Angeles, het Nerman Museum of Contemporary Art in Kansas, het Seattle Art Museum en het Smithsonian American Art Museum.

 -----------------------------------------

ARTIST TALK
Het objectief met subjectiviteit bekijken: de kracht van het gendered lichaam
Een gesprek tussen Mickalene Thomas en Elvan Zabunyan
Vrijdag 20 november om 19u

WIELS, Centre d’Art Contemporain
354 Avenue Van Volxem, 1190 Brussel
T: +32 (0)2 340 00 53
Contact: welcome@wiels.org www.wiels.org


-> French version
-> English version
-> Dutch version